Om oss

Svepagårdens kennel består av Mathias och Jenny Pehrsson, två små barn och våra djur. Kenneln är belägen på en liten gård i Västergötland intill berget Kinnekulle och här trivs vi väldigt bra. Vi bor praktiskt taget i "storskogen" vilket ger oss en enorm fördel när vi jobbar våra hundar. Att bedriva sök och spårning är inga problem, tillgångarna är oändliga och även för hundarna att rymma sin väg under de dagliga promenaderna. Tänk er att jaga rottisar i skogen med barnvagn... det är något man får lära sig här ute på landet.

Vi båda kommer från familjer som har haft hundar i alla år. Jenny är den av oss om har längst erfarenhet av Rottweiler då hennes föräldrar "fick" en rottis i början av 70-talet och sedan var de fast för rasen. När vi två sedan träffades var en rottishane med vid flytten. Under åren som sedan har passerat har det funnits många härliga rottisar av båda könen som gjort att man inte kan leva utan denna härliga ras.

Vi har ett stort bruksintresse och har även utbildat rottisar till räddningshundar. Denna erfarenhet har gjort att sökandet efter en mentalt stabil och stark hund ökade. Vi insåg att hunden även måste vara exteriört bra för att hålla för detta tuffa och tidskrävande arbete i en stundtals mycket hård miljö som ex. rasmassor, buller och tuff skogsterräng. Vi började leta här i Sverige efter vår hund men hittade inte riktigt vad vi ville ha. Vi märkte att rasen tyvärr håller på att delas upp till en brukshund och en utställningshund, som man kan se bland andra raser i Sverige. Detta gjorde att vi började diskutera avel.

Jag började söka via kontakter i Tyskland "Rottweilerns hemland" efter hundar att arbeta och även kanske avla på. Detta ledde mig till, bland andra, en av världens mest ansedda rottiskennel - Vom Hause Neubrand. Här såg jag resultat på många års gediget avelsarbete för att kombinera exteriör med mentalt bra arbetande hundar, ex. Oxana vom Hause Neubrand och Unkas Vom Hause Neubrand för att nämna några. De Tyska Rottweilerkennlarna, som jag har fått kontakt med, har under många år arbetat upp sina avelshundar i IPO. Därmed var de egenskaper, som vi sökte i hundarna, naturliga för dem. Hos de Tyska kennlarna hittade vi hundarna vi letade efter och därmed kunde vår avel börja.

Vad är det vi vill ha fram hos våra hundar?
Rottisen skall vara den stabila hund som jag/vi har beskrivit här ovan. Den skall kunna fungera som brukshund, tjänstehund och utställningshund men även i familjen. I motsats till många andra kennlar i Sverige, anser vi att en familjehund är också en merit. Det är många som menar att rottisen inte är en sällskapshund, för att den kräver arbete och stimulans, men det kräver alla hundar. Man måste bara vara införstådd med vad ens "egen hundras" kräver innan man skaffar sig en hund. Rottweilern är kanske inte en förstagångshund för alla, då den kräver mycket fostran. Vi avlar i första hand för att få fram den där hunden vi har beskrivit. Vi vill ha mycket motor i hunden. Den skall vilja arbeta och ha självförtroende och framförallt vara frisk och sund. Hundarna skall vara av god rastypisk exteriör. Med detta menar vi att man skall kunna ta brukshunden till en utställning och komma hem med ett bra resultat. Det krävs mycket tänkande och planering i avelsarbetet och att man sedan utvärderar resultatet genom de viktiga delarna som MH, Korning, Röntgen av höfter och armbågar osv. Allt detta för att man skall vara säker på att tiken har de rätta egenskaperna för aveln. Något som också är viktigt är att prata med andra kennlar och här har vi god kontakt med flera i Sverige och utomlands.

Vi har nu importerat flera hundar från framförallt Tyskland och Frankrike till vår avel som redan visat upp mycket bra avkommor. Nu ser vi fram emot nya kombinationer med spänning och hopas att ni är lika intresserade som vi.

/Mathias Pehrsson

Alba